KARELIAS STORSATSNING – Finland100

Musikteatern ”18” – två unga kvinnors berättelse under inbördeskriget 1918. 

På nyårsafton 2017 var det premiär för Musikteatern ”18”, vårt Finland 100-projekt och storsatsning på Kulturhuset Karelia 2017-2018. Musikteaterföreställningen ”18” med temat Finland 100 år i Svenskfinland genomförs som ett samarbetsprojekt med Åbo Svenska Teater. Pjäsen tar avstamp i Anna Lindholms bok ”Projekt Ines” som handlar om unga kvinnor under inbördeskriget 1917–1918 i Finland. Tyngdpunkten i Karelias dramatisering är två unga kvinnors – en från den röda sidan, en från den vita – äventyr och öden åren 1916–1918. Det är en ömsint, brutal och allmängiltig skildring om hur det är att hamna in i ett krig just som livet skulle börja och märkas för evigt av det. Men mitt i det sorgsna finns ändå plats för livsglädje och hopp.

Musikteatern ”18” hade premiär på nyårsafton sö 31.12.2017 kl. 18 och spelas totalt 18 föreställningar fram till 10.2.2018, på Kulturhuset Karelia i Ekenäs och på Åbo Svenska Teater. 
Vi tackar våra sponsorer för bidragen som möjliggjort satsningen. 

Synopsis

Två flickor, som lever i skilda världar i samma land, ser sina liv förändras när de politiska spänningarna runt dem briserar och den nya staten Finland under sina första månader drabbas av inbördeskrig.

En av dem dansar genom livet från fest till fest, medan den andra skriver, agiterar och försöker få till stånd en förändring för de utsatta i landet. Trots politiska oroligheter och krig så fortsätter också det vanliga livet med vänskap, svek, kärlek och samhällsanalys.

Medan skotten viner runt dem och gamla sanningar rasar för att ge plats för en ny verklighet upptäcker båda sig själva och sin omgivning på nytt. Om allt är tillåtet i krig och kärlek, vem är vi när kriget är över?

Röster om ”Musikteatern 18”:

”Finns bara lovord att ta till.”  (Johan Kvarnström, ABL, 3.1.2018)

”Gå å se den, så vet du vad jag menar. Wow wow och wow!” (Fredrika Åkerö)

”18 lyckas behandla inbördeskrigets trauma med respekt, och samtidigt förankra dess arv i vår samtid. Man slätar inte heller över eller förminskar det besinningslösa våldet och brutaliteten som utfördes av bägge sidorna. De politiska övertygelserna som låg som grund för såväl den vita som röda sidan presenteras som något naiva, men i grunden ändå genuina, försök att förbättra människornas och fosterlandets situation.” (VN, Michaela von Hellens, 3.1.2018)

”Pjäsen Aderton står också på samma grundpelare som Projekt Ines. Kvinnor i centrum, den lilla människans historia tas på största allvar och nyanser och komplexitet i människan, livet och politiken framkommer. De unga människornas perspektiv och röst värderas högt. Kunskap är mer än vad mäktiga män har gjort och sagt. Och växelspelet mellan dåtid och nutid! Allt det där som Projekt Ines genomsyras av.” (Anna Lindholm, författare till ”Projekt Ines” som 18 bygger på) 

”Kanske 2018 blir året då såren slutligt läks i folksjälen, i den utsträckning och betydelse som är möjligt. Musikteatern 18 bidrar i varje fall till detta. 

Jag har sett mycket på Karelias scen under de gångna åren. Endast efter Aderton har jag lämnat salen med våta ögon.” (Arbetarbladet, Johan Kvarnström, 3.1.2018) 

”Grattis till en lyckad uppsättning på Karelia! Helhetsintrycket var nog väldigt positivt när vi gick hemåt igår. En del skådespelarprestationer är ju riktigt lysande, och hela föreställningen gav ett väldigt proffsigt intryck”. (Sture Lindholm)

”Det här var nog bland det bästa jag har sett på Karelia. Mycket bra har setts de senaste 10 åren men… det här. Gripande och fängslande, geniala större och mindre scenografiska lösningar, toppen musikaliska prestationer, super regi och bra ljud och ljus. Mycket bra helhet!” (Patrik Rosström)

”Teaterhistoria är skapad, inte bara i Raseborg utan i Finland. 

En värdefull föreställning, viktiga berättelser, en otrolig kulturupplevelse!” (Fredrika Åkerö) 

Föreställningar i Karelia 31.12.2017-10.2.2018 
Premiär sö 31.12 kl. 18, ons 3.1.2018 kl. 19, lö 6.1 kl. 19, sö 7.1 kl. 17, to 11.1 kl. 19, lö 13.1 kl. 17, sö 14.1 kl. 17, ons 17.1 kl. 19, sö 21.1 kl. 17, ons 24.1 kl. 19, to 25.1 kl. 19, lö 27.1 kl. 17, sö 28.1 kl. 17, lö 3.2 kl. 17, sö 4.2 kl. 17
OBS! lö 10.2 kl. 13 & 18 turnéföreställningar på ÅST i Åbo, Studion 
Biljetter 20 e vuxna – 12 € barn/studerande – 18 € grupp över 10 pers. 
Biljetterna köps i Karelias biljettkassa, Luckan Raseborg eller på Netticket

På scenen ses Karin Westerlund, Anna Wasström, Anna-Matilda Rosendal, Linus Mäkelä, Hanna Rautiainen, Anna Malmsten, Andrea Degerlund, Wilma Westerlund, Elvira Niemi, Emilia Ekström, Riku Guttesen, John Voutila, Felix Lönnqvist, Karin Karlsson, Birk Lerviks och Vide Lerviks.

Bandet består av kapellmästare Marianne Maans tillsammans med Robin Holmberg (trummor) och vokalgruppen Nonette som även innehar en del av rollerna. Nonette består av Lotta Lerviks, Sanna Himmelroos, Jessica Westerholm, Anna Idman, Helena Fagerholm, Marica Hedman.

Musikteatern ”18” är ett samarbetsprojekt med Åbo Svenska Teater och utgör en fortsättning på Karelias tidigare ungdomsmusikalsatsningar Schacki (2014) och Hemlis (2016) och även denna gång är det främst ungdomar som kommer att stå på scenen. Medverkande är även sångarna ur vokalgruppen Nonette, som fungerar som ”band”.

Teamet bakom 18:
Karin Berglund, regissör 
Annette Ström, producent 
Monika Fagerholm och Hanna Åkerfelt, manus
Sanna Himmelroos, låtskrivare & musikansvarig 
Marianne Maans, kapellmästare 
Nina Hanson, produktionsledare på Karelia 
Jan Lindroos, regionteaterchef Åbo Svenska Teater 
Hanne Horte-Garner, scenografi, rekvisita och kostymer 
Annatuuli Saine, koreograf 
Chris Senn, fotograf 
Sebastian “Baba” Sjöblom (Bitoz), ljud & ljus design, Projection mapping 
Jonatan Flinck (Flinck Audio) – Audio Edit 
New Land Pictures – Video Edit 
Theo Sandström, Felone Graphics, grafik 
Julian Garner, bygg 
Stina Berglund, sömnad 
Vokalgruppen Nonette, ”bandet” med sina rösterMera info ger:
Annette Ström, Producent Kulturhuset Karelia, 040-530 5236, annette.strom@gmail.com
Sanna Lindholm, musik, 050-343 5306, salindholm@gmail.com
Monika Fagerholm, manus 050-431 4608, monikafagerholm@gmail.com